2016 100 zalmen en één steur

De komende editie van de Brabantsedag staat in het teken van het thema ‘Wat een dag!’. Het thema van de 59ste Brabantsedag verwijst naar die dag uit de geschiedenis van het Hertogdom Brabant waarvan men nu nog kan zeggen: “Wat een dag was dat!”

 

19 JULI 1887: DOOR BRABANTSE VISSERS WORDT EEN MEGAVANGST GEDAAN.

 

Honderden jaren lang drukt de Brabantse riviervisserij haar stempel op zaken als economie, welvaart en werkgelegenheid. Ook vandaag de dag zijn er nog enkele vissers actief. Maar eind 19e eeuw zijn de absolute topjaren in de geschiedenis van de riviervisserij waarin zalm en steur een hoofdrol spelen. Zeker in 1887 met recordvangsten van wel 100 zalmen per dag. Waaronder af en toe een steur. Zoals op die donderdagnacht, 19 juli 1887, zo laat de krant van Heusden Altena weten:

 

Te Woudrichem werd een steur van maar liefst 425 halve kilogrammen gevangen. Het immense beest sloeg door de eerste twee netten heen, voordat de vissers hem met een derde net de baas werden.

 

Dat leverde naast veel vlees ook tientallen ponden kaviaar op. Wat een dag!

 

De hoofdwagen van Bouwerij Skôn bestaat dit jaar uit vis en netten. Opgedreven door vijftien roeiers. Vergezeld van mannen en vrouwen, jong en oud, bekommerd om de vangst. U ziet het op 28 augustus 2016 tijdens de Brabantsedag in Heeze!