2015 | Hub laat je rijden!

Het thema van de 58ste Brabantsedag staat dit jaar in het teken van bekende, beroemde en beminde Brabanders. Centraal staan Brabanders die hun sporen zowel in het Hertogdom Brabant en ver daarbuiten hebben verdiend.

 

Afrika, China, de pool, de cultuurhistorische optocht van de 58ste Brabantsedag neemt ons mee naar verre landen. Daarnaast zullen wereldberoemde kunstenaars als Vincent van Gogh en René Magritte niet ontbreken. En ook Belgische helden als Jacques Brel, Ambiorix en Koning Albert I maken hun opwachting. De optocht toont niet alleen historie. De bekende Brabanders hebben allemaal iets nagelaten waar we tot op de dag van vandaag plezier van hebben.

 

Hubert Jozef (Hub) van Doorne

Geboortedatum 1 januari 1900

Geboorteplaats America

Overlijdensdatum 23 mei 1979

Overlijdensplaats Deurne

Bedrijf DAF

Portaal Economie

 

Zijn jeugd, afstamming en carrière

Van Doorne werd geboren in America in de gemeente Horst (Limburg), als zoon van de smid Martinus van Doorne (1870-1912) en Petronella Vervoort (1866-1952). In tegenstelling tot wat wel eens wordt gedacht, is hij géén afstammeling van de middeleeuwse ministeriale familie Van Doerne. Zijn verst bekende voorvader is Joannes van Dooren, die mogelijk te Gerwen vóór 1766 huwde met Maria van der Aelst. Hubs overgrootvader Martinus van Doren (1800-1860), ook wel genoemd van Dooren of van Doorne, kwam in of vóór 1825 vanuit zijn geboorteplaats Gerwen naar Deurne, en huwde in 1825 met de plaatselijke boerendochter Anna Verhees (1798-1867). Uit dit huwelijk werd in 1834 Martinus van Doorne geboren, grootvader van Hub, die overleed toen Hub 15 jaar oud was. Hub moet zijn grootvader en grootmoeder aan het Haageind nog wel bezocht hebben.

Gedeelte van de algemene begraafplaats Jacobshof in Deurne met de graven van de familie Van Doorne.

Het gezin verhuisde in maart 1912 naar Deurne, waar vader Van Doorne, die hoefsmid van beroep was, enkele maanden later overleed. Hub wilde aanvankelijk de smederij voortzetten, maar dat lukte niet daar hij nog te jong was. Dus werd hij leerling-smid bij Machinefabriek Mandigers te Eindhoven.

Na de Eerste Wereldoorlog kwam Hub in dienst bij de arts Hendrik Wiegersma als chauffeur en monteur, en daarna bij brouwerij De Valk. In 1920 trachtte hij alsnog een eigen bedrijf op te zetten te Deurne. Het betrof een inrichting voor grof-, fijn-, en kachelsmederij, reparaties aan rijwielen, motoren, automobielen. Na vier jaar stopte hij hiermee wegens gebrek aan klandizie. Opnieuw trad hij in dienst als werkmeester bij Machinefabriek Mandigers.

Met steun van de brouwer begon Van Doorne op 1 april 1928 de Machinefabriek en Reparatie-inrichting Hub van Doorne, die vanaf 1932 voornamelijk aanhangwagens ging produceren onder de naam Van Doorne’s Aanhangwagenfabriek N.V. Aanvankelijk gestart samen met zijn broer Wim van Doorne en twee werknemers, waren er na een jaar al 30 mensen in dienst. Later ontwikkelde de fabriek zich tot producent van vrachtwagens en personenauto’s.

Hub was bij DAF de technische man, zijn broer Wim meer de financiële man. Hub is dan ook de uitvinder van de Variomatic en ontwikkelde ook de eerste DAF personenauto, de zogenaamde “regenjas”, een klein eenpersoons dwergautootje, in de Tweede Wereldoorlog.